sobota, 15 czerwca 2019

Insulinooporność szybkie dania - Magdalena Makarowska, Dominika Musiałowska

Za egzemplarz do recenzji dziękuję Wydawnictwu Feeria
 
 Insulinooporność szybkie dania
Autor: Magdalena Makarowska i Dominika Musiałowska
Ilość stron: 408
Wydawnictwo: Feeria
Moja ocena: ⭐⭐⭐⭐⭐⭐⭐★★★/10

    To nie tylko książka kucharska, w której dowiemy się o przepisach dla osób, którzy mają problem z chorobą insulinooporności, ale także o samej chorobie. O tym jak można z nią żyć, jak funkcjonować, co można robić, jeść, uprawiać aktywność fizyczną, i oczywiście czego unikać.

   Ta książka ma głównie na celu pomóc osobą, które chorują na insulinooporność i nie wiedzą, jak unikać jej w jedzeniu. Otóż ta książka jest wiedzą, oraz spisem przeróżnych dań od śniadania, aż po kolację, do którego możemy się stosować przez równe 3 miesiące. Mamy przez ten okres już poddane pomysły na każdy posiłek dnia, ale i nie tylko. Każdy przepis - jak sami zapewne w niej zauważycie - jest stworzony z sercem, i przede wszystkim dbałością o każdy składnik, jak i o nasze kieszenie, czy też trudność w zrobieniu jednego z tych dań. A najważniejsze, co zauważyłam jest to, iż w każdym przepisie mamy krok po kroku wyjaśnione jak należy postępować, by zrobić jakiś pyszny posiłek. Z dokładnością mamy podaną ilość, oraz wagę produktu jaki powinniśmy użyć. Poddam Wam kilka przepisów, byście sami mogli zobaczyć, a może i nawet wypróbować :)

 Sałatka z fasolki szparagowej i szynki parmeńskiej - 2 porcje
  • 400g świeżej lub mrożonej fasolki szparagowej
  • 10 pomidorów koktajlowych (użyte w całości nie puszczą soku)
  • 6 suszonych pomidorów z oliwy
  • 2 jajko na twardo lub 1 awokado
  • 4 plastry szynki parmeńskiej lub innej bez konserwantów lub w wersji wege wędzonego tofu/50g ugotowanej soczewicy
  • dodatki: 2 łyżeczki oliwy, 4 łyżki soku z pomarańczy, 1 łyżka octu jabłkowego (opcjonalnie), 1 łyżka musztardy, 2 łyżki sezamu, 1 pęczek szczypiorku
  • przyprawy: po szczypcie soli i pieprzu
Fasolkę szparagową ugotuj al dente, odsącz z wody. Na patelnię wrzuć pokrojone suszone pomidory z oliwy, sezam, pokrojoną szynkę lub tofu/soczewicę, przypraw pieprzem i duś na małym ogniu ok. 3 minuty. Z oliwy, musztardy, soku z pomarańczy, łyżki octu jabłkowego i szczypty pieprzu zrób sos, mieszając składniki. Przełóż fasolkę do miski, dodaj szynkę/fotu/soczewicę z pomidorami i sezamem z patelni, zgarniając wszystko drewnianą łyżką. Wymieszaj lekko. Na koniec dodaj pokrojone jajko lub awokado, całe pomidorki koktajlowe i polej sosem oraz posyp szczypiorkiem. Zjed z porcją kaszy z obiadu.
 Tosty z rzodkiewkowym twarożkiem - 1 porcja
  • 2 kromki chleba razowego/gryczanego/orkiszowego
  • 200g lekkiego twarożku/miękkiego awokado skropionego sokiem z cytryny 
  • 6 rzodkiewek
  • garść kiełków rzodkiewki
  • dowolna ilość świeżych warzyw: zielony ogórek, pomidor, sałata, papryka
  • dodatki: 1 pęczek natki pietruszki/szczypiorku, 1 łyżka oliwy
  •  przyprawy: po szczypcie soli kłodawskiej, pieprzu, czarnuszki i zielonej czubrycy/cząbru
Twarożek/awokado rozgnieć widelcem. Rzodkiewki zetrzyj na tarce lub posiekaj, szczypiorek/natkę drobno pokrój. Do twarożku/awokado dodaj rzodkiewki oraz szczypiorek/natkę i wymieszaj. Posyp czubrycą/solą i cząbrem oraz pieprzem i skrop oliwą. Posmaruj kromki twarożkiem, posyp kiełkami i czarnuszką. Podaj z dowolnymi surowymi warzywami.
 Szklanka (350 ml) soku warzywnego
Koktajl bananowo-kawowy - 1 porcja
  • 1 mały zielonkawy banan
  • 1 łyżeczka masła orzechowego
  • 250ml napoju roślinnego/jogurtu naturalnego
  • 1 łyżeczka naparu z kawy/ 1/2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • dodatki: 1 łyżeczka gorzkiego kakao
  • przyprawy: 1 łyżeczka cynamonu
Składniki koktajlu poza kakao zmiksuj na mus. Przed podaniem posyp gorzkim kakao.
 
To tyle moi mili, gdybyście byli zainteresowani innymi przepisami, zachęcam do zastanowienia się nad książką, bo wierzcie mi nie zawiedziecie się i przede wszystkim te dania, będzie Wam się robiło bardzo przyjemnie.
 

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz