Za egzemplarz do recenzji dziękuję Wydawnictwu Feeria
Insulinooporność szybkie dania
Autor: Magdalena Makarowska i Dominika Musiałowska
Ilość stron: 408
Wydawnictwo: Feeria
Moja ocena: ⭐⭐⭐⭐⭐⭐⭐★★★/10
To nie tylko książka kucharska, w której dowiemy się o przepisach dla osób, którzy mają problem z chorobą insulinooporności, ale także o samej chorobie. O tym jak można z nią żyć, jak funkcjonować, co można robić, jeść, uprawiać aktywność fizyczną, i oczywiście czego unikać.
Ta książka ma głównie na celu pomóc osobą, które chorują na insulinooporność i nie wiedzą, jak unikać jej w jedzeniu. Otóż ta książka jest wiedzą, oraz spisem przeróżnych dań od śniadania, aż po kolację, do którego możemy się stosować przez równe 3 miesiące. Mamy przez ten okres już poddane pomysły na każdy posiłek dnia, ale i nie tylko. Każdy przepis - jak sami zapewne w niej zauważycie - jest stworzony z sercem, i przede wszystkim dbałością o każdy składnik, jak i o nasze kieszenie, czy też trudność w zrobieniu jednego z tych dań. A najważniejsze, co zauważyłam jest to, iż w każdym przepisie mamy krok po kroku wyjaśnione jak należy postępować, by zrobić jakiś pyszny posiłek. Z dokładnością mamy podaną ilość, oraz wagę produktu jaki powinniśmy użyć. Poddam Wam kilka przepisów, byście sami mogli zobaczyć, a może i nawet wypróbować :)
Sałatka z fasolki szparagowej i szynki parmeńskiej - 2 porcje
- 400g świeżej lub mrożonej fasolki szparagowej
- 10 pomidorów koktajlowych (użyte w całości nie puszczą soku)
- 6 suszonych pomidorów z oliwy
- 2 jajko na twardo lub 1 awokado
- 4 plastry szynki parmeńskiej lub innej bez konserwantów lub w wersji wege wędzonego tofu/50g ugotowanej soczewicy
- dodatki: 2 łyżeczki oliwy, 4 łyżki soku z pomarańczy, 1 łyżka octu jabłkowego (opcjonalnie), 1 łyżka musztardy, 2 łyżki sezamu, 1 pęczek szczypiorku
- przyprawy: po szczypcie soli i pieprzu
Tosty z rzodkiewkowym twarożkiem - 1 porcja
- 2 kromki chleba razowego/gryczanego/orkiszowego
- 200g lekkiego twarożku/miękkiego awokado skropionego sokiem z cytryny
- 6 rzodkiewek
- garść kiełków rzodkiewki
- dowolna ilość świeżych warzyw: zielony ogórek, pomidor, sałata, papryka
- dodatki: 1 pęczek natki pietruszki/szczypiorku, 1 łyżka oliwy
- przyprawy: po szczypcie soli kłodawskiej, pieprzu, czarnuszki i zielonej czubrycy/cząbru
Szklanka (350 ml) soku warzywnego
Koktajl bananowo-kawowy - 1 porcja
- 1 mały zielonkawy banan
- 1 łyżeczka masła orzechowego
- 250ml napoju roślinnego/jogurtu naturalnego
- 1 łyżeczka naparu z kawy/ 1/2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
- dodatki: 1 łyżeczka gorzkiego kakao
- przyprawy: 1 łyżeczka cynamonu
To tyle moi mili, gdybyście byli zainteresowani innymi przepisami, zachęcam do zastanowienia się nad książką, bo wierzcie mi nie zawiedziecie się i przede wszystkim te dania, będzie Wam się robiło bardzo przyjemnie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz